Select your language

Contacteer ons: +32 11 78 17 11 - info@crabbe.be  ico.facebook  ico.youtube 

Waarom kiezen voor een plat dak?

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen, kan je nog helemaal vanaf nul kiezen voor welke stijl je gaat. En daar hoort uiteraard ook de keuze van het dak bij. Als je een bestaande woning wil kopen, wordt je keuze beperkt als je een voorkeur hebt, hetzij voor een plat dak of voor een zadeldak.

Wij geven je 6 goeie redenen om voor een plat dak te opteren!

1. Goedkoper

Een plat dak is meestal minder complex en minder arbeidsintensief om te plaatsen. Daardoor moeten er minder werkuren gepresteerd worden en ligt de prijs dus lager. Bovendien liggen de materiaalkosten ook lager bij een plat dak dan bij een zadeldak.

2. Geen ruimteverlies onder het dak

Met een schuin dak verlies je op de bovenste verdieping veel plaats, waardoor er veel nuttige ruimte (vb. voor kasten) verloren gaat. Tenzij de muren hoger opgetrokken zijn, is het vaak zelfs niet mogelijk om recht te staan onder een zadeldak. Dat nadeel heb je met een plat dak niet.

3. Verbouwen of een dakterras aanleggen

Als je de woning naderhand wil verbouwen (vb. bijbouwen of een verdieping toevoegen), dan is dat een stuk eenvoudiger wanneer er een plat dak op ligt. Ook een (stuk van een) plat dak omvormen tot een dakterras of zelfs tot een groen dak is veel gemakkelijker te realiseren met een plat dak.

4. Isolatie

Een plat dak isoleren is tegenwoordig kinderspel: de isolatie kan langs de buitenzijde op de bestaande dakdichting aangebracht worden met daar bovenop een nieuwe, duurzame dakdichtingslaag.

5. Regenwater hergebruiken

Wist je dat je ook op een plat dak het regenwater kan recupereren vb. voor gebruik in de tuin? Eerlijkheidshalve moeten we er wel bij zeggen dat dit alleen kan als er bitumineuze dakdichting (roofing) gebruikt is. Dakwerken Crabbé werkt bij voorkeur met roofing. (Lees ook ons blogartikel over materialenkeuze)
En vanzelfsprekend is een goede afvloeiing noodzakelijk. Dit is een punt waar de vakkennis en ervaring van de dakwerker een cruciale rol speelt.

6. Zonnepanelen of zonneboiler? Jawel!

Op een plat dak kan je zelfs heel gemakkelijk zonnepanelen of een zonnecollector voor een zonneboiler plaatsen. Een voordeel is bovendien dat je de hellingsgraad van de panelen zelf kan bepalen en zo het rendement kan optimaliseren. Ook voor het plaatsen van aircotoestellen of ventilatie-units is een plat dak uitermate geschikt.

Zijn er dan géén nadelen?

Wel, ja en neen. Het is algemeen geweten dat een plat dak iets sneller aan renovatie toe is dan een zadeldak. Maar de levensduur van een plat dak kan je dan weer gemakkelijker verlengen door te kiezen voor goed onderhoud. Dakwerken Crabbé heeft een team ter beschikking dat permanent op de baan om het onderhoud van platte daken uit te voeren: jaarlijks nazicht op lekkages, verwijderen van bladeren of vuiligheid uit de afvoer, enz.
In ons artikel over dakonderhoud lees je hier meer over.